About Me

header ads

Домени з www і без www

 Домени з www і без www – історія появи, використання 301 редиректу для їх склеювання


Є думка, і вона не є безпідставною, що кожен сайт повинен мати 301 редирект, який був би налаштований так, щоб один із сайтів, з www або без www, був головним (наприклад, для блогу, головним є myblog.ua, і при заході за адресою www.myblog.ua вас автоматично перекине на myblog.ua). Навіщо це потрібно, запитаєте ви? Про це я постараюся розповісти в цьому пості, але почати, мабуть, варто з історії виникнення самої проблеми, пов'язаної з використанням або не використанням приставки WWW в назві сайту.


Звідки з'явилася приставка WWW і що в цьому поганого для вебмайстра-початківця


Понад п'ятнадцять років тому World Wide Web (Всесвітня павутина - те, що ми зараз і вважаємо, власне, інтернетом) була лише малою частиною інтернету, а сервери були дуже слабенькими, тому доводилося розміщувати, наприклад, сервер Apache на одному комп'ютері, поштовий сервер на іншому, а сервер FTP третьому. Імена серверів починалися з назви машин, на яких вони розташовувалися, і в залежності від сервісу, що надається, виглядали так: www.domain.com, mail.domain.com, і ftp.domain.com (а також зовсім раритет - gopher.domain . Com).


В даний же час приставка www є анахронізмом і мала б благополучно відміряти, однак, досі існує маса каталогів, які автоматично додають до імені сайту виду domain.com горезвісне www. Також існує чимало користувачів, які автоматично набирають у браузерах адресу сайту з www на початку. Тому www залишається і створює дуже цікаву ситуацію. Виходить, що www.domain.com та domain.com технічно вважаються повністю різними об'єктами, причому www.domain.com є родинним доменом третього рівня виду sub.domain.com. Але при цьому, як правило, www.domain.com і domain.com ведуть (або повинні вести) на одну і ту ж сторінку (на відміну від субдомену sub.domain.com), тобто. виходить, що кожен тільки псевдонім для іншого (аліас або англійською або).


Звичайно ж, можна все це пропустити і не забивати голову, але якщо ви серйозно дбаєте про просування вашого сайту в пошукових системах, це може бути серйозною перешкодою у вас на шляху. Дивіться самі, що виходить. Багато пошукових систем сприймуть domain.com і www.domain.com як різні сайти, з усіма наслідками, що звідси випливають. А саме – всі зовнішні посилання на ваш сайт будуть ділитися на дві частини, залежно від того, в якому вигляді на вас проставили посилання (з www або без нього). Виходить, що ви втрачаєте частину зовнішніх посилань на ваш сайт, а це, відповідно, призводить до зниження сайту в рейтингу пошукових систем, і користувачів з них до вас буде приходити менше, ніж могло б. Крім цього ще потрібно враховувати те, що серйозні пошукові системи (Google, наприклад) борються за унікальний контент і не індексують сторінки (і навіть сайти цілком) двійники, що загрожує нашій ситуації. Поясню.


Припустимо, що домен domain.com став популярним і на нього багато посилаються, але, як на зло, при початковій індексації сайту пошуковик знайшов першим домен www.domain.com і тепер виходить, що domain.com став двійником (не має унікального змісту) і з великою ймовірністю він випадає з рейтингу. Сумно, чи не так? Тепер поговоримо про те, як цього уникнути. Хтось дуже розумний придумав спосіб переадресувати один псевдонім до іншого, який по суті є переадресацією до самого себе. Спосіб це називається Редирект і існує кілька варіантів його реалізації на різних серверах. Я наведу тут найпростіший на мій погляд спосіб, використовуючи файл .htaccess.

Редирект 301: з WWW на без WWW і навпаки


Файл .htaccess потрібно створити в кореневому каталозі сайту або відкрити редагування, якщо він вже є. Цей файл є прихованим і тому, щоб його побачити, потрібно зайти в кореневу папку вашого сайту на сервері і у верхньому меню програми FileZilla вибрати пункт "Сервер" - "Примусово відображати приховані файли".


Отже, відкриваємо цей файл звичайним текстовим редактором, можна наприклад в Notepad++, і дописуємо наступні рядки для варіанта редиректу з www на www.


1 Options +FollowSymLinks


2 RewriteEngine On


3 RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.vash_sait\.ua$ [NC]


4 RewriteRule ^(.*)$ http://vash_sait.ua/$1 [R=301,L]


Варіант редиректу з WWW на WWW:



1 Options +FollowSymLinks


2 RewriteEngine On


3 RewriteCond %{HTTP_HOST} ^vash_sait\.ua$ [NC]


4 RewriteRule ^(.*)$ http://www.vash_sait.ua/$1 [R=301,L]


Не забувайте про зворотну похилу межу перед точкою (.) у рядку RewriteCond - вона обов'язкова. При 301 редиректі Google має поєднувати PR сайтів. Тепер, до речі, ваш сайт буде доступний і по домену з www, так і без www, але в адресному рядку вас перекидатиме на те ім'я, на яке ви налаштували редирект. Цей спосіб називається "перенаправлення із шаблоном". В результаті виходить наступне: якщо набрати в адресному рядку, наприклад http://www.myblog.ua/karta-sajta, то користувач буде автоматично переміщений на ту ж сторінку, тільки без www – http://myblog.ua/karta -sajta.

Домени з www і без www


Дописати коментар

0 Коментарі